Tillbaka till meny folkmusik
 
 

ANDLIGA VISOR

På Öland finns en variant av "En visa vill jag sjunga om tal i skriften finns", den s.k. "Tolvtalsvisan". De spreds genom flera vistryck, för att folk skulle kunna sin bibel, och finns i många varianter i hela landet. Den öländska texten blev upptecknad på 1890-talet av rektor Johan Wickbom "efter en gammal gumma på södra Öland". Nils Stålberg träffade "Spel-Maja" Johansson i Resmo på 1940-talet, som fortfarande mindes visan. Hon hade den efter sin mor och mormor.

Psalmsången var en betydelsefull del av sångtraditionen, och psalmboken användes i många sammanhang. Den innehöll dock inga melodiangivelser, så melodierna var olika över hela landet. 1697 och 1821 kom det ut olika koralböcker för att få psalmsången mer enhetlig. De folkliga koralerna hölls trots detta vid liv, eftersom det oftast saknades orglar och skolade kyrkomusiker i församlingarna.

Från Öland finns flera olika koralvarianter upptecknade, bl.a. en variant av psalm 67 i 1937-års psalmbok "En stjärna gick på himlen fram", med tredelat halleluja som inte finns någon annanstans. Den är efter Gotthard Sjöman i Ventlinge, som uppgav att den sjöngs av en klockare, bördig från Halland, före 1885. Psalm 424, "Den signade dag", finns i två varianter. Den ena är efter Per August Svensson i Trosnäs, och den andre efter Jenny Karlsson i Vedborm, som hade den efter sin far "Don-Nisse" Jonsson. Text och melodi "Den signade dag", finns i två varianter. Den ena är efter Per August Svensson i Trosnäs, och den andre efter Jenny Karlsson i Vedborm, som hade den efter sin far "Don-Nisse" Jonsson.

 

Upp
 
 
Tillbaka till meny folkmusik ]
[ Tillbaka till meny konst ][ Tillbaka till huvudmeny ]
[ Innehållsförteckning ]