Tillbaka till meny Natur


Ölands klimat


Öland är sol och vind. Det är dessa två element som ger förutsättningarna för det fina sommarväder som ön är känd för. Detta gör naturligtvis att många turister söker sig hit, framför allt i juli. På ön undgår man oftast den ibland så tryckande sommarvärmen, som kan uppstå i inlandet. Vid kusten finns ju nästan alltid vinden som tar udden av den värsta hettan. Vattentemperaturen är ofta "badvänlig" långt in i september.
Bild, stranden vid Böda sand

Öland har ett maritimt klimat med milda vintrar och svala somrar. Orsaken till detta är det omgivande havsvattnet som tar lång tid att värma upp på våren, men som bibehåller sin värme långt in under hösten och vintern. Vindarna blåser i huvudsak från väst och sydväst och bär med sig varm luft från de stora, varma atlantiska havsströmmarna.

Under vissa delar av året förekommer dock kalla nord- och nordostvindar som i samband med snö kan ge upphov till den beryktade ölandsfåken.
Bild, vinterstorm i Mörbylånga hamn

Ön har nästan 2000 soltimmar per år. På grund av att Öland ligger i regnskugga från sydsvenska höglandet är nederbörden, kanske den allra lägsta i landet, normalt cirka 450 mm per år. Öland är alltså ett mycket torrt område, där regnet ofta är ojämnt fördelat. En bidragande orsak till det torra klimatet är naturligtvis de starka vindarna som gör att fuktigheten snabbt avdunstar.

Litteraturförteckning
Ekstam, U., Jacobsson, R., 1984, 1988. Ölands och Gotlands växtvärld.

SNA 1992, 1996, Hav och Strand.

Upp

Geologi

Tillbaka till Huvudmeny
Tillbaka till meny Natur

Föregående sida