[ Tillbaka till tro och sed ]
Måltider i slutet av 1800-talet


 

Den blå cikorian användes under nöd- och krigsåren som kaffesurrogatPå morgonen, vid femtiden, drack man kaffe. Under nödåren var det inte många kaffebönor i utan mest innehöll det cikoria(se bild) och råg. Till kaffet serverades bröd och flott, eller panndoppa: fettet som blev efter stekfläsket blandades med mjölk och mjöl. Plåten ställdes fram på bordet och alla tog en brödbit och doppade. Resten av dagen åt man sällan någonting. Ibland kunde man få ett par kokta potatisar någon gång under dagen.

Huvudmålet till vardags var kvällsmålet. Då åt man vanligtvis potatis och salt sill. Man tog och lade sillen ovanpå den färdigkokta potatisen direkt i kastrullen. Efter en kort stund hade sillen ångat färdigt. Vid finare tillfällen lade man sillen på en tallrik som på samma sätt ställdes ovanpå potatisen. Till detta serverade man mjölksås. Inte sådan mjölksås vi äter idag, utan man skummade bort grädden från ett fat med sur mjölk. Sedan rörde man runt i mjölken, och ibland tillsatte man en nypa salt. Därefter hälldes detta över sillen och potatisen. Hade man ingen mjölk användes fiskspadet från den ångade sillen istället.

Ölänningen åt också mycket flundra, torsk och ål. Ett annat vanligt tillbehör till potatisen var byxor (torskrom), som kokades i lättsaltat vatten. Kropphuvuden (se recept) var en delikatess som lagades med förtjusning, den får anses vara typisk för just Öland. Andra gånger åt man endast krösen (lingon), mjölk och potatis. Många av de öländska maträtterna  har potatis som ingrediensKrösen bytte man till sig av smålänningarna, som kom för att idka handel med ölänningarna. Kroppkakor (eget kapitel), den kanske mest kända öländska maträtten, var något man åt ofta. Stekt fläsk, torkat eller saltat fårkött var alternativ till fisken.
Potatisen var basfödan och den kokade man i stora mängder för att under kommande vecka värma upp den. Vid arbete på åkern eller vid resor åts den kalla kokta potatisen som den var eller med lite sur mjölk. Lufsan (se recept), är också känd som typisk öländsk, även den är baserad på potatis.

 

Matlagning, ett tidsödande arbete

Upp

[ Tillbaka till matkultur] [ Tillbaka till huvudmenyn ]
[ Innehållsförteckning ]