[ Tillbaka till tro och sed ]
Inledning


 

Kungsmyntan användes i matlagningen och växer allmänt  på ÖlandÖlänningen ansågs leva relativt gott när det gällde mat och dryck. Precis som på andra platser fanns det dock svåra tider när befolkningen svalt. Därför kan man inte påstå att ölänningarna varit ett folk utan umbäranden. Den stora utvandringen, där en tredjedel av ölänningarna sökte lyckan i Amerika, vittnar om att svår hungersnöd härjade på Öland.

Kommande kapitel avser inte att belysa goda och onda år på Öland. Däremot får man en inblick i hur man levde, vad man åt för slags mat, och även några recept på typiskt öländska maträtter.

 

 

Traditioner

 

Mattraditioner speglar hur samhället sett eller ser ut. Ölänningarna, med dess närhet till havet och det öppna landskapet, har därför av naturliga skäl ätit mycket fisk och spannmål. Bär, frukter och grönsaker har också varit en del av Ölands matkultur. Med tanke på läget, rent geografiskt, fick man tidigt influenser från andra länder. En del maträtter har tillkommit genom att man utifrån de egna förutsättningarna skapade nya maträtter, som idag anses vara typiska för Öland. (Du kan också läsa om mat under kapitlet medeltiden)

 

 

Metoder

Upp

[ Tillbaka till matkultur] [ Tillbaka till huvudmenyn ]
[ Innehållsförteckning ]