[ Tillbaka till tro och sed ]
Metoder


 

Idag ser vi kylskåp och frysar som något självklart. Men det är inte så länge sedan som man inte hade tillgång till det. Därför torkade man många råvaror bl.a. kött, korv, fisk, svamp och olika bär. Torkad fisk förekom troligtvis redan under medeltiden men bekräftas skriftligt först på 1550-talet av Olaus Magnus i hans 20:e bok, 26 kapitlet. Ytterligare en metod var att salta in fisken eller köttet. På så sätt kunde man förvara stora mängder under lång tid. För att kunna använda råvarorna var man sedan tvungen att blötlägga dem innan tillagning. Även om metoden var effektiv så finns det bekräftat att det sista i tunnan eller källaren kunde vara både härsket och angripet av larver m.m. Vintertid kunde man förvara maten utomhus, det var det närmaste man kom färsk mat om man inte åt den direkt efter fångsten eller jakten.

 

Musnötter och Ålagille

Upp

[ Tillbaka till matkultur] [ Tillbaka till huvudmenyn ]
[ Innehållsförteckning ]