[ Tillbaka till Tro och Sed ]

Sjukdomar


 

Olika örter användes för att bota sjukdomarBristen på läkare och okunnighet gav upphov till stor vidskepelse i samband med sjukdomar. Vissa kurer gjorde mer skada än nytta, andra var direkt farliga. Till de mer harmlösa kurerna hörde seden att offra antingen till ett träd eller en källa. Ölänningen virade in en silverslant i en tygtrasa för att sedan lägga den under ett fläderträd. I samband med att man lade ner offerslanten var det viktigt att man inte talade med någon, att vända sig om var också förbjudet. I förebyggande syfte skulle man spotta på marken om man passerade en plats där hästen hade rullat sig. Gjorde man inte det skulle man få värk i benen.

Ville man bota sin make från otrohet skulle man skaffa en del av rivalens hår eller kläder, för att bränna detta till pulver. För att det skulle fungera var man tvungen att få den otrogne maken att äta lite av pulvret, resten skulle man lägga i ett äggskal som placerades i nordvästra hörnet av kyrkogården.

Ville man bota någon från superi skulle man hälla brännvin i munnen på ett lik av motsatt kön. Därefter skulle man tömma ut spriten igen för att därefter ge supen till den som skulle botas.

 

Djuren

Upp

[ Tillbaka till Seder och Bruk] [ Tillbaka till huvudmenyn ]
[ Innehållsförteckning ]